Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΥ προς ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΠΟΙΗΤΗ στον 3ο π.Χ. ΑΙΩΝΑ




ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΥ προς ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΠΟΙΗΤΗ

ΣΤΟΝ 3Ο π. Χ. ΑΙΩΝΑ

 

1.      Ψάξε λέξεις άφθαρτες ή πρωτόγνωρα συγγενικές, έτσι ώστε ο αναγνώστης να πάει αργά και προσεκτικά στην ανάγνωση, που θα του επιτρέψει να απολαύσει το ποιητικό αποτέλεσμα.

2.      Ψάξε νέα ή άγνωστα θέματα. Αν πραγματεύεσαι γνωστά επέλεξε επεισόδια παραγνωρισμένα, ή πλάσε καινούρια. Όχι στους πολυσύχναστους δρόμους

η πολυχρησία, η κατάχρηση φθείρει. Αν πάλι θέλεις να ανοίξεις διάλογο με παλαιότερα κείμενα, με την παράδοση, μη κάνεις στείρα μίμηση, ώστε να καλλιεργήσεις μια νέα αισθητική, έτσι ώστε ο αναγνώστης να διακρίνει με γνώριμα στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα δε, να αισθάνεται ότι διαβάζει ένα καινούριο ποίημα.

3.      Προσπάθησε να ανατρέψεις τις καθιερωμένες αξίες. Άσε τους παραδοσιακούς πρωταγωνιστές, θεούς και σπουδαίους ήρωες και δώσε τη θέση τους σε καθημερινά πρόσωπα. Όχι στους μαζικούς τόπους. Πάρε το μονοπάτι. Εκεί μακριά από τους θορύβους θα συναντηθείς με τον εαυτό σου. Η εσωτερικότητα είναι το ζητούμενο. Ο εαυτός με τα αισθήματά του.

4.      Ψάξε νέους αφηγηματικούς τρόπους τόσο στο γενικό σχέδιο δόμησης του έργου, όσο και στην τακτική των επιμέρους επεισοδίων, μπλέξε τους τρόπους μεταξύ  τους. Παίρνε πρωτότυπους και απρόσμενους δρόμους. Όχι στα χνάρια των άλλων. Βρες το δικό σου δρόμο, τον δύσκολο.

5.      Και μα τον Απόλλωνα, μικρές συνθέσεις. Αν σου βγει λίγο μεγαλύτερο, διέσπασε το, σε επιμέρους επεισόδια με αυτοτελή αξία.

   Και μη ξεχνάς ποτέ: Μούσαν Λεπταλέην.

   Τις προτροπές αυτές ακολούθησαν από τότε στη διάρκεια των αιώνων γράφοντας σπουδαία έργα  αρκετοί ποιητές, αρκετοί Λατίνοι ποιητές, καθώς και ο τελευταίος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου