Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΖΑΛΩΝΗ "Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ και η εξέλιξή του από τον `10ο αιώνα μέχρι σήμερα

                                                γράφει η Κατερίνα Ραμανδάνη-Σαντραβέλα
                                                                                           ποιήτρια-συγγραφέας



   Η κ. Ζαλώνη βάζει στόχους και τους πραγματοποιεί με πάθος, επιμονή και κυρίως δίνοντας βήμα στους νέους δημιουργούς. Συγκινεί με την ωραιότητα του λόγου της, το χιούμορ της και την εργατικότητά της. Η αφιέρωσή της στην αρχή του βιβλίου προς τους νεοεμφανιζόμενους ποιητές είναι δείγμα της αγάπης της προς αυτούς.
   Η έρευνά της χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια:1) οι ρίζες του 15σύλλαβου (κλασσικός και τέλειος) που παρέχει συγκίνηση στους περισσότερους ποιητές 2) νέα λογοτεχνία με τον Ερωτόκριτο (Ιαμβικός- Τροχαϊκός) 3) στιχουργικές φόρμες ποίησης (δίστιχα, μαντινάδες, σονέτο, ροντέλο, τριολέτο, επιγράμματα, μπαλάντα, ακροστιχίδα, βιλανέλα, παντούμ, λίμερικ, οχτάβα, λαϊκά παίγνια, ποιοτική ενότητα, ευσύνοπτος λόγος, σχηματική ποίηση,  χαϊκού, τάνγκα) 4) ρεύματα και σχολές (Κλασσικισμός- Ρομαντισμός- Παρνασσισμός- Συμβολισμός- Παραδοσιακή- Υπερρεαλισμός- Μυστικισμός- Μοντερνισμός)
   Τέλος το ένα τρίτο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στους σύγχρονους δημιουργούς με τη μελέτη και τα ποιήματά τους. Οι κανόνες σ΄ όλα τα είδη είναι εμπεριστατωμένοι από την κ. Ζαλώνη που περιδιαβαίνει στα βαθιά μονοπάτια του στίχου, βρίσκει τα πιο συχνά λάθη (χασμωδία, κακέφαντο, επανάληψη, παραγέμισμα επιθέτων, θυμηδία, φλυαρία) και τα υποδεικνύει ή τα τονίζει για να τα αποφεύγουμε.
   Όλα τα είδη της ποίησης μαγνητίζουν τον αναγνώστη και το κάθε ένα έχει τη χάρη του. Όλα πρέπει να δοκιμάζονται με μελέτη, σεβασμό και σύνεση και προσοχή. Έτσι ο στόχος της κ. Ζαλώνης πετυχαίνεται για όλους εμάς τους εραστές της γραφής.
   Την ευχαριστούμε από καρδιάς διότι είναι σοφή δασκάλα, αγωνιά για την πρόοδό μας, μας συμβουλεύει με γνώμονα την αγάπης της για μας τους νεότερους καθώς είναι εύστοχη οδηγός, καλή στο να αφουγκράζεται τον παλμό και τις ανάγκες μας και προφήτης στην ανακάλυψη νέων ταλέντων. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για ένα ώριμο και σοβαρό έργο ποιητικής γνώσης και απόσταγμα ζωής.

                                                                                                                        Κατερίνα Ραμανδάνη
5 Μαρτίου 2016

====

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου