Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η ΑΓΙΑ ΜΕΛΑΝΗ Προστάτιδα των συγγραφέων


Αύριο που γιορτάζει 31 Δεκεμβρίου, ας καταφύγουμε οι συγγραφείς των οποίων θεωρείται προστάτης, στην βοήθειά της.


 



Οσία Μελάνη η Ρωμαία

Βιογραφικά στοιχεία
 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Άκμασε το 395 - 408 επί των ημερών του αυτοκράτορα της Δύσης Ονωρίου, γιου του Θεοδοσίου του Μεγάλου. Ήταν μεν από την Ιταλία, αλλά τα σημαντικότερα δημιουργικά της χρόνια τα πέρασε στην Ανατολή και κυρίως στα Ιεροσόλυμα. Τον βίο της έγραψε ο Συμεών ο Μεταφραστής, ο οποίος αναφέρει ότι η Μελάνη ήξερε τα ελληνικά τόσο καλά, που δεν ακουγόταν για Ιταλίδα.
Τις καλλιγραφικές ικανότητες και επιδόσεις της η Μελάνη τις καλλιέργησε νωρίς στην Καρχηδόνα και στα Ιεροσόλυμα, και ήταν τόσο άπταιστοι, που οι κώδικες που παρασκεύαζε θεωρούνταν ελληνικοί. Έγραφε δε με μεγάλη ταχύτητα.
===

           Από τον Ορθόδοξο Συναξαριστή

Η Οσία Μελάνη η Ρωμαία έζησε στα χρόνια πού βασιλιάς ήταν ο Ονώριος, δεύτερος γιος του Μεγάλου Θεοδοσίου. Οι γονείς της, ευγενείς και πλούσιοι, την πάντρεψαν σε μικρή ηλικία και απέκτησε δύο παιδιά.
Όμως μεγάλες δοκιμασίες την περίμεναν. Την μητρική της καρδιά σπάραξε ο θάνατος των δύο παιδιών της. Μετά από λίγο και εντελώς ξαφνικά, πέθανε ο σύζυγος της. Και για να γεμίσει το πικρό ποτήρι της λύπης, χάνει και τους γονείς της. Οι στιγμές δύσκολες. Ποιος θα την παρηγορήσει; Μα ποιος άλλος; Ο λόγος του Θεού, που λέει: «τη έλπίδι χαίροντες, τη θλίψει υπομένοντες, τη προσευχή προσκαρτεροϋντες» (Προς Ρωμαίους, ιθ' 12). Δηλαδή, η ακλόνητη ελπίδα σας στα μέλλοντα αγαθά, να σας γεμίζει χαρά και να σας ενισχύει για να δείχνετε υπομονή στη θλίψη. Και να επιμένετε στην προσευχή, συνεχίζει ο λόγος του Θεού, από την οποία θα λαμβάνετε σπουδαία βοήθεια στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής σας. Έτσι και η Μελάνη, αδιάφορη για τις κοσμικές απολαύσεις, αποσύρθηκε σε ένα εξοχικό της κτήμα, όπου αφοσιώθηκε στη μελέτη και την προσευχή.
Εκεί επίσης καλλιγραφούσε Ιερά βιβλία και τα έδινε να τα διαβάζουν οι πιστοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου