Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ της ΝΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ, στη ΛΑΜΙΑ





Ο Δήμος Λαμιέων και η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας ‘’Αλέκος Κοντόπουλος’’ παρουσίασαν τη βραβευμένη ποιητική συλλογή της συνεργάτιδάς μας Νίκης Βλάχου, με τίτλο ‘’Αρχιτεκτονικές στίχου’’, τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 20:00 στην αίθουσα της ‘’Αρχαίας Αγοράς’’ της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας.

Την παρουσίαση, η οποία πλαισιωνόταν από εικαστικά ανάγλυφα της Νίκης,  προλόγισε η κυρία Έφη Παπαευθυμίου, έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας και Ιστορικός Τέχνης. Ακολούθησαν οι εξαίρετες εισηγήσεις των κυρίων: Ντίνου Ε. Μιχελή, ζωγράφου, ποιητή, μέλους της Ε.Ε.Λ. και Δημήτρη Φαφούτη, λογοτέχνη, συνεκδότη του Λογοτεχνικού Περιοδικού ‘’Εμβόλιμον’’. Η μουσική επένδυση και οι μελοποιήσεις ποιημάτων της συλλογής από τον σολίστ κιθάρας και ποιητή Κώστα Νέλλα, η βελούδινη φωνή της μικρής τραγουδίστριας Ιωάννας Δρούγα καθώς και οι συγκλονιστικές απαγγελίες των ηθοποιών: Βάσιας Βορρίση, Σπύρου Κουδουνά και Απόστολου Ρούσκα, ολοκλήρωσαν την πρωτότυπη παρουσίαση ανάμεσα στα αρχαία τείχη.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα από τον πρόλογο της κυρίας Έφης Παπαευθυμίου και την εισήγηση του κυρίου Δημήτρη Φαφούτη:

 

…..Με τη χαρακτηριστική εικαστική γραφή της Ν. Βλάχου, τα ανάγλυφα αποκαλύπτουν έναν κόσμο ονειρικό, αθωότητας και προσμονής, έναν κόσμο που αιωρείται ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, το εφικτό και το ανέφικτο, με κυριότερο εκφραστικό μέσο το χρώμα, κυρίως το εκπληκτικό μπλε. Οι μορφές «βγαίνουν» από το  χώρο του πίνακα, είναι ανάγλυφες, προσδίδοντας ζωντάνια στην κίνηση και ρεαλιστικότητα στη σύνθεση. Η εικαστικός δε θέλει απλώς να απεικονίσει τις μορφές στα έργα της, αλλά να τις «πλάσει», σε μία δημιουργική σύμπραξη ζωγραφικής και γλυπτικής…..

                                                                   Έφη Παπαευθυμίου

 

.....Τα χαϊκού της Νίκης που προανέφερα, είναι χαρακτηριστικά της άψογης τεχνικής με την οποία δομεί αυτό το είδος της ποιητικής δημιουργίας. Η προσπάθεια όμως να επικεντρωθούμε στην αρχιτεκτονική του στίχου, δεν σημαίνει ότι θα βάλουμε σε δεύτερη μοίρα την ουσία των ποιημάτων της. Η ποιήτρια δεν θα θυσιάσει το βαθύτερο νόημα της ποιητικής σκέψης μόνο και μόνο για να απομονωθεί στο καλούπι που επιβάλλει η τεχνική. Η έμπνευση θα παραμένει ο αναλλοίωτος πυρήνας στα ποιήματα της. Καμιά τεχνική δεν θα την αναγκάσει να προβεί σε εκπτώσεις της αρχικής ιδέας. Οι προσαρμογές στις απαιτήσεις της ποιητικής φόρμας θα γίνουν αθόρυβα έτσι ώστε να μη διαταραχθεί ο ύπνος των αρχικών της ονείρων. Η ποίηση της Νίκης Βλάχου στο σύνολό της αποπνέει γνησιότητα, με ευθύ και σύγχρονο προβληματισμό. Με αφοβία προ του τύπου των ήλων και με τον τύραννο έρωτα εσαεί παρόντα, να γυροφέρνει στις γειτονιές των λιτών και αρμονικών της στίχων. Η πολύπλευρη Νίκη Βλάχου με την δημιουργική της παρουσία στον χώρο των τεχνών και τη συνολικότερη κοινωνική δράση της, έχει πολιτογραφηθεί στων ιδεών  τη χώρα. Είναι σημαντικό καλλιτεχνικό κεφάλαιο και προσκομίζει πολύτιμα στοιχεία στον πολιτισμό του χώρου μας.....

                                                                              Δημήτρης Φαφούτης

 

Να θυμίσουμε πως η παρούσα ποιητική συλλογή έτυχε δύο σημαντικών διακρίσεων: Απόσπασμά της έλαβε το Αριστείο Ποίησης στο Διεθνή Διαγωνισμό 2011 του Ομίλου μας, ενώ στο σύνολό της απέσπασε το Β΄ Πανελλήνιο Βραβείο ‘’Κούρος Ευρωπού’’ 2012.
 
                                                 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
 
 
 
 
 




                                                   Η ποιήτρια και ζωγράφος κα Νίκη Βλάχου
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου