Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Όταν Έπεσαν οι Μάσκες της Έψιλον Μι




Βιβλιοκριτική Νίκου Μπατσικανή, συγγραφέα, ποιητή, για το βιβλίο: "Όταν Έπεσαν οι Μάσκες"
 
Όλα τα είχε το ποτήρι: μέλι, γάλα, δάκρυα, αίμα, φαρμάκι, αλλά το ήπια μονορούφι, διαβάζοντας το καινούργιο μυθιστόρημα τής Έψιλον Μι. Όλα, κι αυτό είναι που... κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον τού αναγνώστη, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα του.
Αποκριά, βλέπεις, το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η πρωτότυπη και καλοδουλεμένη ιστορία, και στον ξέφρενο ρυθμό τού Καρναβαλιού μπερδεύονται τόσο περίτεχνα οι σερπαντίνες τού βίου τής ηρωίδας, που καθιστούν αδύνατη την έξοδό της από τον κύκλο μιας νέας ελληνικής τραγωδίας, της σχετικώς πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Ακολουθεί, λοιπόν, όσα η μοίρα, αλλά και η μάνα της ύφαιναν για ’κείνη. 
Φοράει το που άλλοι τής επέλεξαν για τον πολύπαθο , τον οποίο παίζει υπομένοντας καρτερικά, παρ’ ότι δε γνωρίζει αν η δικαίωσή της -αλλά και η τιμωρία των ιθυνόντων- θα επέλθει κάποτε… όταν οι μάσκες θα πέσουν. 
Με στοιχεία ηθογραφίας τής περασμένων δεκαετιών ελληνικής επαρχίας, το βιβλίο δεν αρκείται σε αυτά. Δυνατοί ήρωες και συνεχής ροή γεγονότων, είναι τα συστατικά που κυριαρχούν, βασισμένα στις ανθρώπινες σχέσεις και στα πάσης φύσεως συναισθήματα. Έρωτες, εφηβικά , κοινωνικά πλαίσια, καθωσπρεπισμός, το τι θα πει ο κόσμος, και συμπληρώνουν το μοτίβο.
Από τότε που ο άνθρωπος είδε το φως τού ήλιου, μέχρι σήμερα, τα ίδια και τα ίδια…
Με κατάλληλους χειρισμούς, η συγγραφέας υφαίνει με μαεστρία το έργο της, κι έτσι το θέμα αναδεικνύεται περισσότερο. Οι διάφορες ίντριγκες, ο τρόπος ανάπτυξης, αλλά και ο καθαρός λόγος της, αποτελούν στοιχεία της σωστής δομής του βιβλίου, επίσης. Αυτό επιτείνεται και με το να φωτίζει τα συναισθήματα των ηρώων της έτσι, που φανερώνονται ακόμη και οι λεπτές αποχρώσεις τους, ενώ, ταυτοχρόνως, η δημιουργία τής κατάλληλης ατμόσφαιρας, τα παράλληλα γεγονότα και οι δευτεραγωνιστές παίζουν τους δικούς τους σημαντικούς ρόλους στην εξέλιξη. Όμως, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι λεπτομέρειες κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα μια υπόθεση, η δημιουργός, τα συστατικά αυτά, τα χειρίζεται με δεξιοτεχνία, εντάσσοντάς τα όταν και όπου εκείνη κρίνει, γεγονός που κάνει πιο ελκυστική την πλοκή.
Ατόφια η Ζωή, σε μια πετυχημένη συγγραφική συνταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου